Hollanninpuoliverinen, KWPN

"Hollanninpuoliverinen (myös KWPN (hollanniksi koninklijk warmbloed paard Nederland)) on hollantilainen puoliverihevosrotu, joka on lähtöisin 1900-luvulta. Vuonna 1960 alettiin risteyttää keskenään kahta hollantilaista vaunuhevosrotua, ja rotuun risteytettiin myös englannintäysiveristä parantamaan muun muassa ratsastusominaisuuksia ja antamaan keveyttä. Näin syntyi hollanninpuoliverinen."
- Wikipedia

Kantakirja on todella monipuolinen ja sen edustajia nähdäänkin monilla eri kilparadoilla, pääosin kuitenkin koulu- ja esteradoilla. Rotua jalostettiin alunperin vaunuhevosista (gelderlandinhevonen ja groningen), ja ratsun ominaisuuksia parannettiin risteyttämällä mukaan täysiverisiä. Oikeassa elämässä hollanninpuoliverisille on olemassa kaksi eri rekisteriä (vaunu- ja ratsuhevosille), mutta virtuaalimaailmassa nämä ovat yksi ja sama asia. Nykyaikaiset valjakko- ja ratsupainoitteiset hollanninpuoliveriset poikkeavat rakenteellisesti toisistaan jonkin verran. Pääasiassa erot ovat liikkeissä, ja vaunuhevosilla on myös pystympi kaula. Oikeassa elämässä hollanninpuoliveriset myös nimetään vuosittain vaihtuvan kirjaimen mukaan, virtuaalisesti tätä sääntöä kuitenkin harvoin noudatetaan.

Totilas

Rakenteeltaan hollanninpuoliverinen on rungoltaan tiivis, lyhyt, mutta vahvaselkäinen, jolla on hyvinmuodostunut pää, selväpiirteinen säkä, voimakas takaosa ja hyväasenteiset, lihaksikkaat jalat. Tyypillisin säkäkorkeus on noin 160-170cm, mutta vaihtelua toki esiintyy. Hollanninpuoliverisillä kaikki värit ovat sallittuja. Ruunikko, musta ja rautias ovat yleisimmät värit, mutta myös voikkoa, sabinoa, tobinoa ja kimoa esiintyy. Myös splash, päistärikkö ja dominanttivalkoinen ovat mahdollisia, vaikka ovat äärimmäisen harvinaisia värejä.

Oikeassa elämässä tunnetuimpia hollanninpuoliverisiä ovat kouluratsastuksen maailmanennätyksen nykyinen haltija Valegro, John Whitakerin kuuluisa esteratsu Milton sekä aikanaan kouluratsastuksen maailmanennätyksen rikkonut jalostusori Totilas (kuvassa).
 

Rodun statistiikkaa VRL:ssa
 

Jalostukseen sallitut puoliverikantakirjat
 

(Lähde)
Sivun tekstit © Jasmin, HM, Amy, rakennekuva © Moorland Stables